Gelukkig hebben ze in Suriname hun eigen rum: Marienburg rum 90%.
Dat bracht ons er vandaag toe om eens te onderzoeken waar die rum vandaan komt. Het was ooit afkomstig van plantage Marienburg, een voormalige suikerrietplantage en -fabriek. De plantage bestaat sinds 1745 en wisselde vaak van eigenaar. Een van de eigenaren maakte er een koffieplantage van, maar sinds 1882 kwam de plantage in handen van de Nederlandse Handelsmaatschappij (NHM).
Het businessplan veranderde opnieuw. Het werd nu de centrale suikerfabriek, die het suikerriet van de omliggende plantages ging verwerken. Bovendien besloot de NHM om Javanen uit het toenmalige Nederlands-Indiƫ te halen om op deze plantage te werken. Op 9 augustus 1890 werden de eerste Javanen van Paramaribo naar Marienburg gebracht. Een aangrijpend monument herinnert aan deze tocht. Om de doelstellingen te realiseren werd er zelfs een 12 kilometer lange spoorbaan gebouwd. Ergens in een landschap in Suriname heb ik nog eens een stuk trein zien staan, maar dat zijn de experimenten met spoorbanen wel geweest in Suriname. Er rijdt hier nu nergens een trein.
Het liep allemaal niet lekker op de plantage. In 1902 brak er een staking uit onder het personeel.
De toenmalige directeur, de Schot James Mavor was niet erg geliefd. Hij verlaagde de lonen en kon ook zijn handen niet thuis houden. Hij kreeg zijn verdiende loon: de arbeiders brachten hem om het leven. Dat pikten de heren niet, dus kwam het Koloniale Leger even orde op zaken stellen. Ze openden het vuur op de arbeiders en daarbij vielen 17 doden en 39 gewonden, waarvan er later ook nog een aantal overleed. Een monument op de plantage herinnert aan deze gebeurtenis.
Een van de producten die je van rietsuiker kan maken, is rum en dat werd de Marienburg rum.
De fabriek is nog niet zo lang gesloten, namelijk in 1986. De Suriname Alcoholic Beverages fabriek (SAB) produceert nog steeds de echte Surinaamse rum, die hier overal te koop is.
Achter de fabriek staat een heel dorp, waar de arbeiders waren gehuisvest. In 1986 is de fabriek gesloten, maar de arbeiders zijn nooit ontslagen. Ze wonen er nog onder armoedige omstandigheden in de krotten van de voormalige arbeiderswoningen. We reden een stukje over de zandpaden van het dorp. Na 40 meter was het wel genoeg, zoveel kuilen was niet goed voor de wagen.
In deze blog zijn wat extra foto's om te laten zien wat er nog van de plantage Marienburg over is.
Ik heb de hele dag niet meer aan Henk Krol gedacht en rum lust ik al helemaal niet.