dinsdag 26 augustus 2014

Storingen

Hier in Suriname proberen we het wereldnieuws te volgen zo goed en kwaad als dat gaat. Hoewel elke avond om 20.00 uur het Nederlandse NOS journaal op de Surinaamse televisie wordt uitgezonden, is het ons nog niet gelukt er naar te kijken.
De digitale wereld daarentegen houdt ons wel geinformeerd. Er wordt gesproken over een ellendige rotzomer, waar de ene ramp werd ingehaald door de volgende oorlog. Provocaties zijn aan de orde van de dag. Een dode meer of minder lijkt niet meer relevant.

Dan is het actuele leed van Suriname van andere orde. Al twee weken hebben we te maken met langdurende stroomstoringen. Van officiele zijde werd  meegedeeld dat de oorzaak van de storingen te vinden is in de lage waterstand in het Brokopondomeer.  Suralco wekt daar duurzame energie op, maar door te weinig water zou er 30% minder stroom geleverd kunnen worden. Dit verhaal klopt niet. De waterstand in het meer is - volgens kenners - zeer hoog. Bovendien heeft het de laatste week soms uren buitengewoon hard geregend met als gevolg dat we naar huis soms door 30 cm water moesten ploeteren. Nee, er is iets anders aan de hand. Er is namelijk een structureel tekort aan energie. Hadden vier jaar geleden nog maar weinig huishoudens in Suriname airco, thans is het hebben van wifi en het gebruiken van tenminste een airco standaard geworden, met als gevolg een steeds hoger wordende stroomvraag. Toevallig kwam vandaag naar buiten dat de energiemaatschappij adviseerde dat elk huishouden 50% minder stroom zou moeten gebruiken. Als dat niet zou gebeuren is de stroomuitval geen uitzondering meer, maar de regel. Eigenlijk net als in de binnenlanden van Afrika.

Een tweede misvatting is dat er sprake is van een stroomstoring. Er is namelijk geen storing, maar het energiebedrijf schakelt hele wijken uit van energielevering. Vooraf is niet bekend wie aan de beurt is. Dus iedere keer word je weer overvallen door de duisternis als het 's avonds is of - als het overdag is - dat je niet meer kunt werken, want telefoon, computers, airco's, toiletten; niets functioneert meer.

Ook een andere storing is vermeldenswaardig. De vakantie van onze vrienden startte zaterdag jl.  Ze vlogen met INSEL-air naar Aruba, althans dat was de bedoeling. We brachten hen weg naar Zanderij, het nationale vliegveld. We stonden op om 03.00 uur en waren om 05.00 uur op het vliegveld. Daar zagen we veel auto's staan voor de vertrekhal, maar verder een lege vertrekhal. Een vriendelijke heer van INSEL-air legde uit wat er aan de hand was. 's Nachts om 02.00 uur hadden de Surinaamse autoriteiten besloten dat het vliegtuig van INSEL-air niet mocht landen in Suriname, laat staan weer vertrekken. Als er sprake was van een vergunning, dan werd deze die nacht ingetrokken.
En zo vertrok om 06.00 uur weer een hele stoet auto's van Zanderij terug naar Paramaribo. Zondag zou er een nieuwe poging zijn, die uiteindelijk met omwegen geslaagd is. In de Surinaamse krant was de onvrede over INSEL-air de afgelopen week al wel te merken. Als INSEL-air hier mocht landen, dan zou dezelfde vlucht ook uitgevoerd moeten kunnen worden door de SLM, de Surinaamse vliegmaatschapij en zolang dat niet was geregeld, zou INSEL-air ook niet mogen vliegen naar Suriname.
Nou die daad is zaterdagmorgen vroeg bij het woord gevoegd.


Om te voorkomen dat de indruk ontstaat dat het in Suriname geen leven is, kan ik iedereen gerust stellen, Het leven is hier heerlijk. De zonsopgang en -ondergang is elke dag weer fascinerend. Dit tafereel is gewoon te zien vanaf ons balkon.

Ik kan me voorstellen dat sommigen per direct zouden willen komen. Kijk maar eens op www.huishureninsuriname.nl
Dikke kans dat ik of een van mijn collega's de boeking voor het vakantiehuis in orde ga maken. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten